lauantai 8. syyskuuta 2018

Vanhoista vuodenaikoihin liittyvistä perinteistä

Luin kirjaa Tontun Vuosi, ja siinä oli mm vapusta ja juhannuksesta. Vappuun liittyen kerrottiin, että lehmät laskettiin keväällä laitumelle asiaankuuluvin menoin, mikä ensin hämmästytti minua, kunnes huomasin, että oman navetan omat eläimet kehittivät nuo menot tuona keväänä,meni lehmä vaikka kuin pihlajanoksan alle ja siitä keksittiin idea, että pihlajanoksan oli, ja niin olivat kaikki nuo tavat hyvähenkisiä ja onnistuneita, lehmät tyytytväisiä. Sitä en oikein usko, että emäntä olisi seiossyt jakkaralla ja emännän haarojen välistä lehm't laskettu ulos, vaan onkohan pikemminkin, että emäntä on halinut lehmät ja niin edustanut navettaa ja talvikauden mukavaa elämää niille.
Vapusta oli maininta kuin naisia olisi miesväki pyrkinyt pitämään isolta osin kotosalla, mikä ei kuulosta viisaalta ihmisten välien ja elämänlaadun eikä seksuaalisuuden kannalta, vaan mieleeni tuli kirjoitukseni heilojen löytämisestä http://yksinaisille.blogspot.com/2017/09/jos-komeat-tai-natit-menevat-ohitse.html missä huomio, että komeus ja nätteys liittyvät suurempaan etäisyyteen, siihen, että ihminen saa rauhassa olla oma itsensä ja puuhata itseään kiehtovia hyväätekeviä asioita, jolloin välit ovat pikemminkin viisaudella kuin läheisyydellä huolehditut, sillä onhan elämänpiirissä yleensä muitakin, tarttee kaiken olla monenlaiselle ihmiselle sopivaa, jottei määräiltäisi ja jotta kaikki mahtuisivat tekemään ja elämään elämiään.
Juhannuksesta kerrottiin, että juotiin silloin tai keväällä malja ukkosen, sään ja en muista minkä jumalalle Ukolle, joka oli peltojen, eläinten ja ihmisten hedelmällisyyden malja, mutta se kuulosti siltä, että kasvien hedelmällisyyden, lintujen jo pesästä klähreneiden poikasten juhlimista ym eläinten ja sekä ihmisten hengenelämän, elämän kukkeuden ja runsauden, viisauden malja.
Juhannuksena kerrottiin karjan tuotavan kotiin kukka- tai kaislaseppeleet kauloissaan, mikä kuulosta kasvukauden juhlimiselta, ei valoisuuden. Kodit oli koristeltu eri puiden oksin, mutta nykyinen käsitys lienee, että näistä vain koivu on hyväätekevä vaikutukseltaan, mistä viittaus sivistykseen ja väärinkäsitys, että kuuluisi juhlia juuri valoisuutta. En ole huomannut valoisuuden kantavan sen kummemmin kuin vaikka ilta kantaa, sillä pimeneehän juhannuksen jälkeen. Kesän juhla niin kuin ennen vanhaan kuulostaa sen sijaan kivalta kokkoineen.

Heinäkuussa ennen heinäntekoa tehtiin piimää(?), kaljaa, juustos, pestiin suurpyykit, käytiin mahdollisuuksien mukaan ehtoollisella ja taottiin viikatteet teräviksi. Heinää tarvittiin mahdollisimman paljon. Niinpä tehtävää piti lähestyä hyvällä tavalla: vanha heilä ei ollut tiellä, uudelle tilaa, ruokaa ja juomaa oli, lähestymistapa kirkonkin puolesta hyvä, hyvin laitettu kaikki, viikatteet terävät sen puolesta, että heinäpellolla olisi niitä hyvä käyttää ja kaikille olisi hyvä elää niin sen puolesta, mitä teroittaja moisesta osasi arvioida. Jos on heila hyvällä mielellä, niin niittä enemmän ja vaalivammin, saa vaikeammastakin tosi hyvää jälkeä aikaiseksi, aivan toisin kuin aina urautuneesti tehden. Jos on puhtaat vaatteet noon voi hyvin aloittaa uutta tekemistä, hyvällä mielin, juhlavasti ja niin ollen hyvällä laadulla ja viisaasti. Ja kun juomaa ja ruokaa, niin jaksaa hyvin, on kuin harrastuskerhon tapahtumapäivänä tai leirinä,jolloin mukavaa puuhaa ja kivoja ihmisiä riittää koko päivän, vaikkei ole tavallisesti heitä tavannut tai moista puuhannut.


* * * 
(25.6.2021   Juutuin tuota kirjaa luettuani kurjouttanaan oitkösto tottujen taidoista englanniksi. Nyt tuossa kurjoituksessani Skills of Christmas gnomes on jo lähes 700 kohtaa. Kurjoitujsen löytää osoitteesta learntalents.blogspot.com )